Painava Syy -lakot tulevat

23.1.2024

PainavaSyy-lakot
Poliittiset lakot ovat ammattiliittojen hätähuuto työntekijöiden ja työttömien puolesta. Orpon-Purran hallitus ei ole kuunnellut työntekijöiden huolta kohtuuttomista leikkauksista ja työelämän heikennyksistä.

Vaadimme, että hallitus muuttaa politiikkaansa työntekijämyönteisemmäksi ja käynnistää työelämää koskevista muutoksista aidon keskustelun työntekijöiden edustajien kanssa.

PainavaSyy-lakko 1.-2.2.2024
PAM järjestää suurmielenosoituksen aikaan helmikuun alussa laajat, useita sopimusaloja koskevat lakot Orpon-Purran hallituksen työehtojen heikennyksiä ja leikkauksia vastaan. Lakot koskevat kymmeniä tuhansia työntekijöitä.

1. PAMin omat lakkokohteet torstaina 1.2.2024
PAM on julistanut lakkoina toteutettavat poliittiset työtaistelut ajalle 1.2. klo 00.00-23.59 tai sen sisällä alkaneen työvuoron päättymiseen asti seuraaviin kohteisiin.
Lakon piirissä ovat kaikki työntekijät, jotka työskentelevät lakkokohteissa PAMin työehtosopimusten alaisissa töissä. Lakko ei koske Ahvenanmaata, poislukien Finavian Maarianhaminan lentoasema, joka on lakon piirissä.

2. PAMin lakkokohteet Finavian lentoasemilla 1.-2.2.2024
PAM on päättänyt lakkoina järjestettävistä työnseisauksista, jotka koskevat Finavian lentoasemien kaikkea PAMin työehtosopimusten soveltamisalojen piiriin kuuluvaa työtä ajalla:
Torstai 1.2.2024 klo 00.00 – perjantai 2.2.2024 klo 23.59 tai edellä mainitun ajan sisällä alkaneen työvuoron päättymiseen asti.

3. Osallistuminen suurmielenosoitukseen
PAM on päättänyt osallistumisesta SAK:n ja muiden kansalaisjärjestöjen
järjestämään STOP nyt suurmielenosoitukseen 1.2.2024 Senaatintorilla kello 12–14. Mielenosoitukseen osallistuminen saattaa johtaa laajasti työnteon keskeytyksiin kaikilla PAMin sopimusaloilla. Poliittinen mielenilmaus kattaa kaikki PAMin sopimusalat. Mielenilmauspäivänä PAM ei voi turvata työrauhaa millään PAMin sopimusalalla.

4. Lakot muiden ammattiliittojen lakkokohteissa
PAMin hallitus on päättänyt, että lakkoina järjestettävät työnseisaukset koskevat myös seuraavien PAMin työehtosopimusten alaisia töitä muiden ammattiliittojen asettamissa lakkokohteissa 1.–2.2.2024:

Kiinteistöpalvelualan työehtosopimus
Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva työntekijöiden työehtosopimus
Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluita koskeva esihenkilöiden työehtosopimus
Vartiointialan työehtosopimus

Lakkoavustus
PAM maksaa lakkoavustusta jäsenilleen, joilla on vähintään neljän tunnin työvuoro lakon aikana PAMin lakonalaisessa kohteessa 1.2. tai 2.2.2024.

PAM maksaa lakkoavustusta 80 euroa per päivä (nettona 57,60 euroa). Olet oikeutettu lakkoavustukseen, jos liityt PAMin jäseneksi viimeistään lakkopäivänä.

Toimi näin, kun PAM julistaa lakon
Tarkista luottamusmieheltäsi koskeeko lakko sinua. Missä ja milloin lakko on ja mitä työtä se koskee.
Lue PAMin ohjeet ja usein kysytyt kysymykset tältä sivulta. Jos olet epävarma, kysy luottamusmieheltäsi tai soita PAMin työsuhdeneuvontaan.
Liity PAMin jäseneksi. Olet oikeutettu lakkoavustukseen, kun liityt jäseneksi viimeistään lakkopäivänä.
Varmista, että myös työkaverisi tietävät lakosta. Jos työkaverisi ei vielä ole PAMin jäsen, kehota häntä liittymään.
Hae lakkoavustusta mahdollisimman pian lakon päätyttyä. Avustusta haetaan sähköisellä lomakkeella.
Älä asioi tai ota vastaan työvuoroja lakkokohteessa
Jos työnantaja tarjoaa työvuoroa lakonalaisesta kohteesta lakkoaikana, älä ota vuoroa vastaan. Työt kohteessa ovat lakonalaisia. Älä myöskään asioi lakkokohteessa, jos se on auki. Lakon aikana on tärkeää toimia yhdessä.


Alla kuvat lakkokohteista PAM:n verkkosivulta: Lakko - PAM⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ Ota PAM-sivut seurantaan, sieltä saat lisätietoa lakoista ja ajankohtaisesta tilanteesta.